ceturtdiena, 2022. gada 5. maijs

Bibliotekārs iesaka

 Bibliotēkas vadītājas v.i. un Bērnu nodaļas bibliotekāre Baiba Jeske iesaka izlasīt Ingunas Baueres pērn izdoto romānu ``Elīza fon der Reke. Soļi rītausmā``.

Elizabete (Elīza) Šarlote Konstance fon der Reke dzimusi 1754. gada 20. maijā Johana Frīdriha fon Mēdema un viņa sievas Luīzes Dorotejas Korfas ģimenē, mirusi 1833. gada 13. aprīlī. Elīza fon der Reke bija Kurzemes un Zemgales hercogistes baltiešu aristokrāte, literāte, dzejniece, spilgta sava laika personība. Daudz ceļojusi pa Rietumeiropu, bijusi labi pazīstama ar Rietumeiropas augstākās aristokrātijas pārstāvjiem un uzturējusi ciešas saites ar sava laika ievērojamākajiem domātājiem un literātiem. Eiropā guva atpazīstamību kā izcili gudra sieviete un lieliska rakstniece.

Ingunas Baueres grāmatu lasot, iztēlē atdzīvojās daudzas bieži apmeklētas, man mīļas pilis un muižas. Iztēles ausīm dzirdēju, kā Lotītes Mēdemas soļi aizdip Vecauces pils parka dīķa saliņas virzienā, sajutu, kā smaržo tēja Jaunauces muižas mācītājmājā, un aiz kāda Jaunpils pils augstā loga atskan Elīzas fon der Rekes nopūta. Viņa bija savam laikam apbrīnojami pašpietiekama, lepna un drosmīga sieviete, kura ar saviem sacerējumiem vēlāk kļuva pazīstamā visā tā laika Eiropā, bet dzīves sākums viņai saistīts ar Vecauces muižu, kura daudz pieminēta arī šajā grāmatā.

"Neskolota, savvaļā atstāta prāta iespējas pašam šī prāta nesējam bieži šķiet saprāta augstākās debesis un gudrības bezgalība." (no grāmatas)

Jāpiemin, ka pēdējā jauno grāmatu iepirkumā bibliotēkas fondu papildināja un rindā uz lasīšanu gaida jaunākais I.Baueres romāns ``Doroteja. Izredzētā’’, kurš vēsta par Elīzas māsu Kurzemes hercogieni Doroteju (Annu Šarloti Doroteju fon Mēdemu).

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru