ceturtdiena, 2022. gada 3. marts

Virtuāla izstāde ''Auces vārds literatūrā''

 Pagājušajā gadā, sagaidot mūsu pilsētas vārda dienu, apzinājām un apkopojām daiļliteratūras (romāni, atmiņu stāsti, dzeja, u.c.) un folkloras grāmatas, kurās pieminēta Auce un Vecauce. Toreiz mums izdevās atcerēties un atrast 29 izdevumus. Šī gada laikā saraksts ir papildinājies ar vēl diviem izdevumiem, kurus attēla formātā pievienojām pie video.

Nojaušam, ka toreiz šo virtuālo izstādi redzēja ne visi interesenti, tādēļ šodien - Auces vārda dienas priekšvakarā, piedāvājam to atkal noskatīties.


Imanta Lancmaņa grāmatu ‘’Dievinātā Doroteja’’, kura tapusi kā veltījums Kurzemes hercogienei Dorotejai viņas 250. jubilejā un, ko 2011.gadā Rundāles pils muzejā iezīmēja neliela izstāde ar nosaukumu “Dievinātā Doroteja”, pagājušajā gadā mūsu sarakstam pievienoja Vecauces pils pārvaldniece I.Kaminska.
‘’Pēc atgriešanās no Sanktpēterburgas hercogiene Doroteja vēlreiz pabija Vecauces muižā, savu bērnības dienu vietā: "... Šeit es pavadīju bērnību, šeit sāku sajust, ka man ir sirds. Mana agrīnā jaunība sniedz man gan dažādas priecīgas, gan drūmas atmiņas, taču visi agrīnie iespaidi ir veidojuši prātu un sirdi, es pateicos Dievam, ka pāri palicis labais un ka mana sirds nav novecojusi.''

Šī gada laikā apgādā Zvaigzne ABC izdots arī Ingunas Baueres romāns ‘’Elīza fon der Reke. Soļi rītausmā.’’, kura galvenā varone ir Johana Frīdriha fon Mēdema un viņa sievas Luīzes Dorotejas Korfas meita un Kurzemes hercogienes Dorotejas māsa Elizabete (Elīza) Šarlote Konstance fon der Reke. Elīza bija Kurzemes un Zemgales hercogistes baltiešu aristokrāte, literāte, dzejniece, spilgta sava laika personība. Grāmatās daudz pieminēta arī Mēdemu dzīve Vecauces muižā un ar to saistīti notikumi.
‘’Par spīti bažām, Vecauce izrādījās nebūt ne sliktāka par Remti, un dažā ziņā pat pārāka. Apkārt dzīvoja turīgāki ļaudis, kas piekopa saviesīgu dzīvi… Lielā, klusā ezera gan Vecaucē pietrūka, toties pastaigu vietu bija daudz vairāk, gleznains parks ar dīķi un nomaļas saliņas ar atpūtas namiņiem, kas uzbūra romantisku atmosfēru.’’ (68.lpp.)


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru