pirmdiena, 2022. gada 28. marts

Sadarbojoties ar laikrakstu ''Zemgale'', turpinām ieteikt gāmatas.

Grāmatu iesaka Auces pilsētas bibliotēkas vadītājas v.i. un Bērnu literatūras nodaļas bibliotekāre Baiba Jeske.

Jurgas Viles un Linas Itagaki grafiskais romāns ''Sibīrijas haiku'' ir no tām grāmatām, kuras negribas ievietot grāmatu plauktā autoru alfabēta secībā, jo šķiet, ka tā pelnījusi goda vietu. Bez liekām frāzēm, ar bērna acīm, aizkustinošais grafiskais stāsts par 1941.gada jūnija izsūtīšanām domāju spēj aizkustināt un salauzt ikvienu sirdi. Iesākumā šķita, ka grafiskais formāts nav piemērots tik smagas tēmas apraktīšanai, bet izrādījās, ka par sāpīgiem notikumiem var stāstīt arī komiksa valodā, kurā vienlīdz aktīvi darbojas gan vārdi, gan attēli, un brīžiem tas ir pat iedarbīgāk kā daudzlappušu monogrāfijas lasīšana. 
1941. gada 14. jūnija deportāciju piedzīvo Lietuvas lauku pagasta vecākā ģimene, arī desmitgadīgais Aļģis - grāmatas autores tētis. Šādus sāpīgus stāstus savās ģimenēs glabā gan lietuvieši, gan latvieši. Grāmatas autore šo stāstu pierakstījusi, lai tas nenogrimst aizmirstībā.
''Ausa 1941.gada 14.jūnija rīts. Gulējām ciešā miegā. Un manā sapnī piepeši sāka riet suņi. Viens, divi un visbeidzot vesels bars. Viņi vaukšķēja arvien skaļāk un skaļāk...''

Grāmata guvusi lielu atzinību ne tikai Lietuvā, kur tā saņēmusi daudz dažādu literatūras un mākslas balvu, bet arī iztulkota 8 valodās, izdota Francijā, Itālijā, Lielbritānijā, Vācijā, Beļģijā, Zviedrijā un Indijā. Pēc grāmatas motīviem Lietuvā iestudēta izrāde bērniem, top arī animācijas filma.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru